За какво трябва да помните, купувайки обувки за дете? 0
За какво трябва да помните, купувайки обувки за дете?

Обувките за деца са един от най-важните елементи на облеклото, на който всеки родител трябва да обръща внимание. И не става дума само за техния вид и съответствие с детската гардероба! Добре подбраните обувки имат огромно влияние върху развитието и здравето на крачетата на малкото дете. Какво следователно е важно да знаете преди покупката на обувки за дете? Продължете да четете!

Кога да купите първия чифт обувки за дете? Мненията на специалистите по темата са единодушни – колкото по-късно детето получи обувки, толкова по-добре. Става дума преди всичко за подходящото усещане за подложката и сензорните впечатления на детските крачета, които могат да бъдат ограничени от обувката. Бягането босо позволява подходящо упражняване на мускулите и формирането на развиващите се крачета.

Кога следователно да сложите първите обувки на детето? В момента, когато започне самостоятелно да ходи навън или когато имате нужда да защитите крачето на детето от студа. Вкъщи или на познатия двор спокойно пускайте детето без обувки (добре, освен ако е зима, тогава не е задължително ;) ).

А какво с децата, които още не ходят? Дилемата сред родителите поражда темата за обувки за деца, които още не ходят. Ако първите обувки трябва да се слагат възможно най-късно, как да защитите крачетата на малкото дете от студа? Има няколко решения на този въпрос:

готови комбинезони с покрити крачета; чорапи (струва си да се вземе под внимание опцията противоплъзгаща); обувки за неходещи – т.е. специално създадени обувки за деца, които още не ходят. Повече по темата сме написали в ТАЗИ СТАТИЯ.

Защо изборът на обувки за дете е толкова важен? Крачето на детето се развива практически до 7-годишна възраст. През този период преминава през множество промени, благодарение на които малчуганът придобива подходяща стойка. Затова е толкова важно да му осигурите подходящи условия за ходене. От правилната форма на крачетата ще зависи здравето и комфортът на живота му в бъдеще!

Най-важните правила при избора на обувки за дете Всичко показва, че е дошло подходящото време за покупка на обувки за дете. На какво следователно е важно да обръщате внимание, преди да сложите първия чифт в количката?

Материал Крачето трябва да диша! Затова избирайте обувки за дете, изработени от дишащи материали. В противен случай крачето на малчугана ще се поти, а това може да причини неприятни раздразнения и ожулвания на кожата.

Подметка Мека, лека, еластична – три най-важни характеристики, които трябва да има обувката за дете. Не трябва прекомерно да обременява крачето на малчугана по време на ходене. Еластичното обуване също така трябва лесно да се извива във всяка посока, а особено там, където крачето на детето се огъва в пръстите.

Широк връх Става дума за подходящото осигуряване на място за движение на пръстчетата. Стиснатите могат да причинят деформации на крачето, а твърде свободните пък късане на пръстите по време на ходене.

Закопчаване Най-добрата форма на прилягане на обувките за дете са връзките. Важно обаче е да не стягате само връзките в областта на глезена, а по цялата дължина на обувката.

Съвсем добра алтернатива са също обувките на лепенки. Въпреки че не могат толкова точно да прилепят обувката, както връзките, те позволяват по-голяма самостоятелност при обличането на детето.

Размер Най-важният елемент в прилягането на детските обувки е размерът – и не става дума само за самата дължина на стелката! Важна е също широчината на крачето, както и неговата височина (т.нар. свод).

Затова е добре да вземете детето със себе си на пазар за обувки. Но ако това не е възможно, трябва правилно да измерите крачето. Най-добрият начин е да създадете контур на натовареното краче върху картон. След това на височината на палеца добавете няколко милиметра (препоръките говорят за 5 до дори 15 мм) и готово.

От една страна, специалистите подчертават, че обувките за дете трябва да са точно прилягащи, а от друга, че към размера на крака трябва да се добавя дори 1,5 см дължина. Защо е така?

Не става въпрос за купуването на детски обувки „за растеж“, а за осигуряване на правилното движение на крака по време на ходене и оставяне на място за растежа на крачето.

Помни, че твоето дете се развива интензивно и обувките могат да станат тесни дори от ден на ден! Затова мери краката на малчугана на всеки 2-3 месеца, за да си сигурен, че купеното обуване все още е подходящо.

Височина на детските обувки Съществува мит сред родителите, че добрите обувки за дете трябва да стигат над глезена. Напротив – добре е първите обувки да не са прекалено високи, за да не затрудняват движенията на крака по време на ходене.

А какво пък със зимните обувки, при които обикновено се срещаме с по-високи горни части? Не е нужно да се отказваш от тях! Просто избирай модели, при които горната част е сравнително мека и еластична.

Дизайн В момента пазарът е пълен с разнообразие от детски обувки. Ако затова твоята дъщеря обича например розови акценти, със сигурност ще намериш модел, който е едновременно модерен и удобен.

Винаги купувай нови обувки за детето! Защо е толкова важно детето да има нови обувки? Става въпрос за това, че обувките винаги се адаптират към формата на крака на малчугана. Ако затова избереш употребяван модел, рискуваш деформация на крачето. Затова винаги избирай нови обувки за детето – по този начин ще се погрижиш за неговото правилно развитие.

На пръв поглед изборът на подходящи обувки за дете изглежда доста трудна задача. Но не се притеснявай – много магазини предлагат помощ при избора на подходящия модел за твоето малко, а и ти с времето ще си изградиш подходящите навици. Практиката прави майстора!

Публикувайте коментари (0)

Submit
нагоре
Sklep jest w trybie podglądu
Вижте пълната версия на сайта
Sklep internetowy Shoper Premium