Отвъд Розовото и Синьото: Защо Неутралните Цветове Печелят Сърцата на Родителите 0
Отвъд Розовото и Синьото: Защо Неутралните Цветове Печелят Сърцата на Родителите

Задявате ли се от розовото и синьото? Заложете на неутрални цветове в детските дрехи. Розова рокля за момичето, син комбинезон за момчето... Въпреки че малките деца малко се различават помежду си, обществото от самото начало на живота изисква видимо определяне на пола в техните дрехи. Но все повече родители се противопоставят на тези изисквания и залагат на дрешки в неутрални цветове.

Откъде идва това разпределение на цветовете по полове? Дали детските дрехи и рокли за момичета в неутрални тонове са наистина добра идея?

Защо розовият цвят се свързва с момичетата, а синият с момчетата? Въпреки че изглежда така, винаги не е било така, че розовото е за момичета, а синьото за момчета. Тази цветова тенденция се появява едва през XX век! Как се случи така, че тези цветове смениха половете си?

Преди това синьото беше свързано с момичетата, защото този цвят се свързва с Мария. Малките дами трябвало да се идентифицират с нейната божественост, чистота и подчинение. Червеното пък (или по-скоро неговата разредена версия в розово) било асоциирано с власт, сила и с кръвта на Христос, затова момчетата често били обличани в розово.

Защо тогава са разменени тези цветове? Първите споменавания по този въпрос идват от Версай. Луи XIV избира синьото като фон под кралската емблема. С времето цветът преминава от божествените ръце към аристокрацията, за да кацне накрая на униформите. Точно след Втората световна война синьото започва да се асоциира все повече с момчетата.

Същото се случва и с розовото за момичетата. Благодарение на Маркиза дьо Помпадур, която твърди, че това е цвят на „изтънчената деликатност“ и го въвежда във версайските салони. Оттогава дамите на двора, не желаещи да отстъпват на своята господарка, започват да обличат своите дъщери в розово. С времето розовото започва да се използва все по-често от дизайнерите на женска мода и звездите на екрана през XX век.

За повече информация относно историята на цветовете на детските дрехи и еволюцията на момичешките рокли през годините може да прочетете в тази статия – КЛИКНЕТЕ ТУК.

Най-новата тенденция в детските дрехи? Земни цветове и минималистичен стил Има ли заповед, която нарежда обличането на децата в зависимост от пола им? Разбира се, че не! Напротив, развива се тенденция, при която родителите се противопоставят на такива социални натиски. Детските дрехи в земни цветове с минималистичен дизайн стават все по-популярни.

Защо родителите все по-често обличат своите малчугани по този начин? Причините за това са няколко:

Неутралните цветове са подходящи за почти всякакви случаи. Лесно се създава елегантна композиция, която изглежда подредена и естетична. Обикновено става дума за много прости модели на рокли за момичета и детски дрехи. Липсата на допълнителни панделки, мъниста и декорации означава повече безопасност за малките. На роклите за момичета и детските дрехи в такива цветове много по-малко се забелязват петна. Бежово, телесно-розово или кремаво са цветове, които действат успокояващо особено на новородени и бебета. Това се дължи на факта, че тези цветове им напомнят на цвета на кожата на майката, което води до усещане за сигурност. Това е екологичен избор. Дрехи в неутрални цветове, които са в добро състояние, можете да предадете на следващата майка, независимо от пола на нейното дете. По този начин не само правите красив подарък, но също така намалявате замърсяването на околната среда.

Поколение „тъжно бежови деца“? Някои смятат, че роклите за момичета и детските дрехи в земни цветове са твърде тъжни. Дори е създаден забавен профил в Instagram – OfficialSadBeige, който по хумористичен начин критикува текущата модна тенденция към неутрални детски дрешки.

Нито една крайност не е добра, затова и при съставянето на минималистичен детски гардероб в неутрални цветове също трябва да се запази умереност. Добре е да се разчупи стилизацията с по-силен цвят, който ще добави динамика и характер на цялостния вид. По този начин никой няма да има усещането, че вашето дете принадлежи към поколението на „тъжните бежови деца“.

Рокли за момичета в естествени цветове. Какво ще намерите в Zoya Fashion? В колекцията на Zoya Fashion сме включили също предложения за елегантни рокли за момичета в минималистичен и неутрален стил. Сред продуктите имаме както ежедневни креации (като плетената Nel или уникалната Emilie), така и модели за специални поводи (например романтичната Dolores и тюловата Violette).

Проверете сега останалите модели – преминете към раздела МОМИЧЕТА и изберете идеалната рокля за вашата дъщеря.

Публикувайте коментари (0)

Submit
нагоре
Sklep jest w trybie podglądu
Вижте пълната версия на сайта
Sklep internetowy Shoper Premium